Contact

Kippen

Bij de Schaapskooi houden we diverse kippensoorten. Hieronder een overzicht van de rassen die bij ons huizen.

Schijndelaar
Dit is het ras dat als laatste in de 20e eeuw de lijst van Nederlandse hoenderrassen kwam versterken. De Schijndelaar is gecreëerd in het dorp Schijndel met het doel een kip met een eigen verschijningsvorm en kleur te fokken. De Schijndelaar heeft een drierijige kam, een laag op de kop geplaatste kuif die de schedellijn volgt. Oranje tot oranjerode ogen, gele loopbenen, de staart is rijk bevederd en wordt ongeveer horizontaal gedragen. Als ras behoort de Schijndelaar tot de legrassen. Deze kip legt lichtgroene eieren.

Barnevelder
Hanen groen glanzend zwart, in buik, borst, dijen en achterdeel. Hals en zadelveren en schouders rood met zwart langs de schacht en veerpunt. Hennen zijn warm-geelbruine met dubbel gezoomde veren op de rug, zadel, vleugel en borst. De helderrode, enkele kam staat rechtop en heeft van 5 kampunten, langwerpige overlangs gevouwen oorlellen en de middellange, goed afgeronde kinlellen zijn levendig rood en een rode gezichtshuid. De krachtige snavel is geel, de romp is diep, breed en vol en de staart middelhoog. De gele, middellange benen zijn goed uit elkaar geplaatst, terwijl de gele tenen eindigen met hoornkleurige nagels.

Noord Hollandse Hoen

Het Noord Hollandse hoen, ook wel bekend als Noord Hollandse Blauwe is een zwaar en breed, iets gerekt vleesras met een tamelijk losse bevedering. Rond 1900 is dit ras in Noord-Holland gecreëerd met behulp van het Mechelse Hoen. De krielvorm is eveneens in Nederland ontstaan maar voor het eerst in Duitsland geshowd. Bij de hanen is de kleur beduidend lichter dan bij de hennen. Dit komt doordat de hanen 2 keer de koekoeksfactor bezitten en de hennen maar 1 keer. Rechtop staande kam, witte beenkleur, rode kop en oren. Behoort tot de vlees- en legrassen.

Lakenvelder
Kwam al in de 18e eeuw in ons land voor, kop en hals zijn fluweel zwart evenals de grote sierstaart, het lichaam is verder wit.

De Chaamse hoen

Is een statige hoen met een brede diepe borst. Het hoen heeft een enkele kam rood van kleur, oranje ogen en leiblauwe benen. Dit ras komt voor in de kleurslagen zilver- en goudbandpel. De gesloten zwarte banden(pellen) behoren even breed te zijn als de rondkleur zilver (=witte kleur) of goud ( = bruine kleur). Het Chaamse hoen, plaatselijk Chaamse kiep genoemd werd eeuwenlang als nuthoen te zuiden van Breda op veel boerenerven gehouden. Vanwege hun bijzonder goede leg werden de hennen ‘eierschijters’ genoemd. De eieren zijn groot en wit van kleur. In de 20e eeuw raakte het Chaamse hoen in vergetelheid en werd rond de eeuwwisseling zelfs met uitsterven bedreigd. Op 29 november 2001 is de Chaamse Hoenderclub opgericht met als doel het in stand houden en promoten van dit fraaie hoenderras.