Contact

Historie

Een groep enthousiastelingen met hart voor de natuur begon in 1999 met de plannen voor een Schaapskooi in het buitengebied van Schijndel. Het moest een thuisplaats worden voor de schaapskudde, maar bovenal de ontmoetingsplaats voor kinderen en volwassenen.

Dankzij de inzet van de gemeente Schijndel, Staatsbosbeheer, maar bovenal van de Provincie Noord-Brabant is in het kader van de reconstructie Maas en Meierij de Schaapskooi aan de Martemanshurk een feit geworden. Het is een vrijwilligersproject. Een prestatie van deze enthousiastelingen die al hun kennis en vaardigheden hebben ingezet om bijvoorbeeld de vele bomen te zagen en de bouw te realiseren van de Vlaamse schuur, Schob,  Bakhuisje, Hooiberg, Kapschuur en de Hop-est.

De bouw van de Hop-est is gestart in 2011 en de afronding geschiedde op 6 september 2013. De Schaapskooi is vandaag de dag een plek die oproept stil te staan bij de natuur en de daarmee samenhangende cultuur. Altijd heerlijk om uw tijd aangenaam door te brengen.

D’n Baltus

Een herder was in het verleden een vertouwd beeld in het natuurgebied waar de Schaapskooi ligt. Talrijke kleine kuddes graasden dagelijks op de dreven, stoppelvelden en de heide. D’n Baltus was in de historie de bekendste herder uit het gebied. Zijn echte naam was Jan van de Sangen. Van zijn twaalfde tot zijn dood in 1983 – hij was toen 88 jaar oud – heeft hij in deze omgeving de schapen gehoed. Hij was een geliefd baken onderweg. Hij was ´ginne proater´ (geen prater), maar had de wijsheid en de verhalen die horen bij iemand die 75 jaar lang één is geweest met zijn kudde, hond en de natuur. D’n Baltus, genoemd naar zijn grootvader Balthasar van de Sangen, heeft een bijzonder stukje Schijndelse geschiedenis geschreven en is daarom ook aan de Schaapskooi onlosmakelijk verbonden.