Contact

Locatie

Benieuwd wat u op locatie aantreft? We leggen graag de geschiedenis van onze gebouwen uit.

Vlaamse schuur / Schaapskooi

Dankzij inzet van de Provincie Noord-Brabant kon in 2002 een oude Vlaamse Schuur van Cromvoirt naar Schijndel verplaatst worden. Een grote groep vrijwilligers heeft de schuur in Schijndel opnieuw opgebouwd. Tijdens de lammerperiode huist er de schaapskudde in en verder wordt de schuur gebruikt voor kleinschalige bijeenkomsten zoals streekmarkten, open dagen en indien nodig voor andere activiteiten.

‘t Skupke

´t Skupke is ons knusse horeca-onderkomen in een Brabantse schob waar plaats is voor gezelschappen tot 45 personen. Bij goed weer kan bovendien gebruik gemaakt worden van ons grote, deels overkapte terras. ‘t Skupke is dé pleisterplaats voor o.a. wandelaars en fietsers. Op het terras geniet u van een echt Budels biertje of en overheerlijke cappucino, een boerderij-ijsje of van een hapje van onze streekkaart. U kunt een eenvoudige lunch gebruiken of met de groep een feestelijk buffet reserveren. In samenwerking met de Schaapskooi zijn allerlei arrangementen bespreekbaar, bijvoorbeeld in combinatie met een wandeling of demonstratie schapen drijven. Ook voor kunstworkshops – al dan niet in combinatie met eten- bent u bij ons aan het juist adres. We verkopen binnen eveneens leuke souveniers, routekaarten van de omgeving en diverse informatieve folders en boeken. ´t Skupke is de ideale plek voor verteer, vertier, ontspanning en inspiratie. Zie voor meer informatie onze arrangementen.

Hooiberg

Er zijn verschillende typen hooibergen. Ook al kent Noord-Brabant vierroedige hooibergen, de eenroedige, zogenaamde parapluberg, is hier beeldbepalend. Vanwege de functies van de hooiberg bij de Schaapskooi is gekozen voor het niet Brabantse type. Het is een steltenberg met een zijdelingse uitbouw, ook wel schuurberg genoemd. De hoge tasvloer heeft nog het luik voor het hooi. Deze hooibergen zijn karakteristiek voor onder andere Twente, Zuid-Salland en het Gelderse rivierengebied. De zware rieten kap van onze schuur kan niet meer verplaatst worden. Maar de wijze waarop dit zou kunnen is goed te zien. Voor het heffen van het dak gebruikte men vroeger de bergwinde of de heef. De constructie laat prachtige details zien, zoals de korbelen om de tasvloer te dragen. Pronkstuk is de kap met de horizontale lanen met de pen-gatverbinding en ijzeren strop, de koningssporen, sporen en zwaarden en de fraaie slobgaten. Om het inregenen tegen te gaan kreeg de kap een overstek. Daar zorgen de oplangers voor die over de lan en de spoor, die door de lan steekt, liggen. In de hooiberg worden regelmatig lezingen, workshops, clinics of vergaderingen gehouden en mogelijkheden voor wisselexposities. Interesse om de ruimte te huren? Neem contact met ons op.

De Hop-est

Stichting Hop-Est Schijndel heeft de bouw van de Hop-est gerealiseerd en de opening heeft plaatsgevonden op 6 september 2013. De eerste hop is reeds gedroogd en de eerste broden hebben de bakoven al verlaten.

In de hopest, een gebouw dat is opgetrokken in de traditionele fitselstektechniek, staat een beeld van Rochus, de heilige die de hopteelt beschermt en behoedt voor de hopduvel, een ziekte die de hopoogst kan verwoesten.

Het doel is om in de Hop-est een informatiecentrum van de hopcultuur te vestigen waar straks ook in de praktijk kennis kan worden gemaakt met het drogen van de hop die geoogst wordt op het nabijgelegen Vurste Puthorstje.