28 september Sapdag

Door 6 september 2019Geen categorie

Ook dit jaar organiseert Stichting Schaapskooi Schijndel weer een Sapdag voor iedereen die appels en peren wil later verwerken tot heerlijk gezond sap.

Zaterdag 28 september 2019 is Gert Huiskamp met zijn Sapmobiel van 9 tot 16 uur bij de Schaapskooi aan de Martemanshurk 12 te Schijndel (Wijbosch) aanwezig om uw fruit te persen. De fruitpers is gemonteerd op een aanhanger waarmee het fruit ter plekke geperst kan worden. Als u 75 kg of meer fruit heeft om te persen krijgt u gegarandeerd het sap van uw eigen fruit. Bij kleinere hoeveelheden wordt het aangeboden fruit gecombineerd om tot een voldoende hoeveelheid te komen om te persen. Afhankelijk van het soort appel of peer kan een opbrengst van 70 liter sap per 100 kilo fruit gerealiseerd worden. Het sap wordt gepasteuriseerd en kan direct meegenomen worden in pakken van 5 liter. De pakken sap zijn ongeopend twee jaar houdbaar. Geopend is het sap ongeveer twee maanden houdbaar.

De kosten zijn ten opzichte van vorig jaar niet veranderd en bedragen € 6,= per pak van 5 liter.

Voor de planning is het van belang dat de organisatie vooraf weet hoeveel kilo’s u ongeveer wilt later persen. Een rekenhulp hierbij is dat er 5-6 appels in een kilo gaan. De week voorafgaand aan de fruitpersdag geven wij per mail het tijdstip door waarop u verwacht wordt. Dit om de wachttijden zo veel mogelijk te beperken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via sapdagschijndel@gmail.com.

Tips:
– Pluk de vruchten onrijper dan wanneer ze direct verwerkt zouden worden.
– Bewaar alleen gave en gezonde vruchten. Leg de dikste vruchten apart, want die kunnen minder lang bewaard worden.
– Bewaar geen fruit met korte bewaarduur in de buurt van fruit met lange bewaarduur. Rijpend fruit geeft het rijpingsgas ethyleen af. Daardoor zullen de andere appels en peren versneld rijp worden.
– Gebruik lage schone kistjes om de vruchten te bewaren. Zet de kistjes op stapels en laat onder de onderste kist een ventilatieruimte van ca. 10-15 cm.
– Bewaar de vruchten in een donkere, niet te droge en geventileerde ruimte. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard.
– Hou de luchtvochtigheid hoog door de vloer af en toe nat te maken. Bij een te droge lucht gaan de vruchten rimpelen.
– Haal wekelijks te rijpe en rotte vruchten weg.

Wij hopen u te mogen verwelkomen op onze Sapdag op zaterdag 28 september.

Nicoline

Author Nicoline

More posts by Nicoline