Dieren en gewassen

Bij de Schaapskooi zie je vooral oude inheems rassen. Naast schapen hebben we ook een aantal runderen en kippen.

Sinds 2013 is de Schaapskooi een erkend educatief centrum van de landelijke Stichting Zeldzame Huisdierrassen.

Bij de Schaapskooi kunt u de groenten- en kruidentuin, de boomgaard, de bijenkassen, een wilde bloementuin met een vijver én het hopveld bezoeken.

Dieren en gewassen

Schapen

Onze kudde bestaat uit verschillende soorten schapen. We hebben Drentse, Veluwse en Kempische heideschapen, Schoonebeekers en Zwartblessen.

Lees meer
Runderen

Runderen

Niet alleen schapen maar ook runderen worden ingezet voor de begrazing van onze natuurgebieden.

Op de Schaapskooi doen we dit met Lakenvelders.

Lees meer

Kippen

In de Hoenderhof wonen onze bijzondere kippenrassen.

Lees meer

De Bijen

Bijen zijn onmisbaar. Ze zorgen voor de bestuiving van 75% van onze land- en tuinbouwgewassen en dus voor ons voedsel. Maar bijen zijn ook een bedreigde diersoort: ziektes, landbouwgif en eenzijdig voeding maken dat er steeds minder bijen zijn. Een alternatief voor deze bestuivers is er niet. Op de Schaapskooi staan een aantal bijenkassen achter de Hop-Est in een prachtige wilde bloementuin rondom een vijver.

Lees meer

De Schijndelse Hop

‘Hopbellen’, zo worden de inwoners van Schijndel nog steeds genoemd. Al in de 14e eeuw stond het dorp bekend om zijn hopteelt. De bloemen van deze klimplant, de hopbellen, worden gebruikt bij het brouwen van bier.

Lees meer

De groenten-, fruit- en kruidentuin

Ons groen is écht groen.

Het zaad is biologisch, de kompost maken we zelf en de mest … daar hebben we de schapen voor. En bestrijdingsmiddelen … daar doen we niet aan.

Er groeit en bloeit van alles in de tuinen. Naast de groenten in de moestuin, de smaakmakers voor in de keuken, geneeskrachtige kruiden, planten voor in de thee en het fruit van de boomgaard, telen we ook b.v. planten om de wol mee te kunnen verven.

In de kruidentuin staat speciaal een bijenhotel voor solitaire bijen , met eenpersoonskamers dus.

Lees meer