De Schijndelse Hop

‘Hopbellen’, zo worden de inwoners van Schijndel nog steeds genoemd. Al in de 14e eeuw stond het dorp bekend om zijn hopteelt. De bloemen van deze klimplant : de hopbellen , worden gebruikt bij het brouwen van bier. In de 20ste eeuw verdween de hopcultuur. In 2005 kwam er een proefveld achter de Schaapskooi. Het werd een succes en inmiddels wordt de hop gebruikt door de plaatselijke brouwerij: Sint Servattumus.

Het hopveld het Vurste Puthorstje ligt aan de Dinthersedijk.

De Hop

Is een klimplant uit de hennepfamilie die ook in het wild voorkomt. De hopbellen maken lupiline, een olieachtige bittere stof die gebruikt wordt als medicijn … en voor bier! In de winter sterft de hop helemaal af, alleen de wortels blijven over. In de lente maakt de plant weer scheuten. Deze scheuten zijn een culinaire én kostbare lekkernij, vooral bij onze zuiderburen. Om u een idee te geven: voor 250 gram betaalt u € 50,- … exclusief BTW…

De hopplant groeit wel 10 cm per dag en kan wel 8 meter hoog worden. De ranken worden geleid langs draden. De rijpe hopbellen worden geoogst eind augustus, begin september. Vroeger werden de hopbellen met de hand geplukt en in de hop-est gedroogd. Tegenwoordig gebeurt dit machinaal.

Hopoogstfeest

In september moet de oogst binnen zijn en volgt het jaarlijkse hopoogstfeest. Een traditioneel feest met een mis ter ere van de heilige Rochus en de zegening van het hopveld, een braderie, muziek en een wedstrijd handboogschieten om de titel Hopkoning en … uiteraard met bier!