Kippen

Bij de Schaapskooi houden we verschillende soorten kippen.

De Schijndelaar

De Schijndelaar

Dit is onze Schijndelaar, een ras waar we bijzonder trots op zijn. Deze legkip is ontstaan na een jarenlang fokprogramma van dierenarts Ruud Kaasenbrood. Het is een sierlijke hoen geworden met een lange staart die groene eieren legt. De Schijndelaar durft zelf ook kleur te bekennen: de kippen en hanen zijn er in het zwart, wit, koekoek, blauw en zelfs chocolade kleur.

De Brabanter

De Brabanter is een heel oud ras . Al in de 17 e eeuw liep de vogel rond in de kippenhokken van de rijke burgers. Ze hebben een platte kuif en in plaats van lellen , een baard. Dit zijn de bundels veren onder de snavel. De Brabanter kent er 3. De kam is tweehoornig en ze hebben speciale neusdoppen.

De Chaamse hoen

Werd eeuwenlang ten zuiden van Breda op veel boerenerven gehouden. “Eierschijters” werden ze genoemd vanwege de grote hoeveelheid grote, witte eieren die de kip legt.

De kraaikop

De reus onder de oud nederlandse hoenderrassen. Al in 1600 kwamen hoenen voor die op deze kraaikoppen lijken. Het ras heeft geen kam. Op de poten, maar ook op zijn dijen, groeien veren. De kraaikop komt voor in 5 kleuren; zwart, wit, koekoek, blauw gezoomd en zwartbont.

De Brabantse boerenhoen

Dit ras herken je door het klein kuifje en de opvallende kam. De hennen leggen goed en de eieren zijn flink van formaat. Deze hoenderen scharrelden vroeger op bijna alle erven van Noord- en Zuid Brabantse boerenfamilies.