Schapen

Namen op de kaart van Schijndel: de Rooise – en de Molenheide, vertellen ons dat er lang geleden heidevelden rond het dorp moeten zijn geweest. Om de schrale zandgrond te verbeteren hielden de boeren schapen. Door het gebruik van kunstmest werden de schapen echter overbodig en verdwenen er veel kuddes. Zo ook in Schijndel.

In 1990 kwam er dankzij herder Cor Siegenthaler, een nieuwe Schijndels kudde van Zwartbles schapen. De kudde werd ingezet om de natuurgebieden van Staatsbosbeheer en de bermen van de gemeente Schijndel te gaan begrazen.

Onze kudde bestaat nu vooral uit Kempische heideschapen en wordt nog steeds gebruikt voor natuurbeheer in het Wijboschbroek en de Smaldonk.

Drents Heideschaap

Het Drents Heideschaap

Is een klein schaap van 60 cm. en het enige Nederlandse schaap met horentjes. Het is het oudste ras in West Europa en heeft heel weinig zorg nodig. De rammen hebben indrukwekkende spiraalvormige horens, de ooien geen of kleine rechte horentjes.

Het Kempisch Heideschaap

Dit middelgrote schaap was bijna uitgestorven . Maar dankzij het fokprogramma van de kudde op de Strabrechtse hei, bestaat dit Brabantse schaap nog steeds. Het dier staat hoog op de poten en heeft een lange rug. Het zijn uitstekende grazers en naast leveranciers van fijne witte wol, zijn het ook echte vlees-schapen.

Veluws Heideschaap

Het Veluws Heideschaap

Lijkt erg veel op het Kempische heideschaap. Het is fors gebouwd en heeft een witte gebogen kop. De vacht is wit en draderig. Vergeleken met de andere rassen hecht dit rustige schaap zich heel snel aan mensen.

Schoonebeeker

De Schoonbeeker

Dit schaap valt binnen de kudde meteen op. Het is het grootste heideschaap. Het komt in alle kleuren voor en heeft een gebogen neus. De lange staart heeft op het einde een typisch knikje.

Zwartbles

De Zwartbles

Is een groot stevig schaap met een grove bruin zwarte vacht . Op de kop heeft het een witte bles, soms witte poten en een opvallend wit puntje aan de staart. Een zwartbles krijgt 2, soms zelfs wel 3 lammetjes tegelijk .