Nationale Archeologiedagen Schijndel


Evenementgegevens

  • Datum:

Altijd al een vuurtje willen stoken? Of een Romeins schaaltje willen maken?. Misschien een vuurstenen werktuig maken? Of de kinderen met een metaaldetector laten zoeken? Dat kan allemaal tijdens de Nationale Archeologiedagen bij de Schaapskooi in Schijndel op 13 en 14 oktober.

Voor kinderen is er de mogelijkheid hun eigen opgraving te doen waarbij ze oude scherven en vuursteen kunnen opgraven. Ook kunnen ze van klei hun eigen medaillon maken dat ter plekke gebakken wordt. Op beide dagen is er een doorlopende filmvoorstelling met een film over Meierijstad en worden door de Heemkundekringen van Meierijstad films vertoont over de dorpen in onze gemeente. Ook worden de archeologische vondsten uit alle plaatsen in Meierijstad getoond en geven leden van de heemkundekringen daarbij uitleg.

Op zaterdag zal er een Romeins soldaat rondlopen en kunt u zich met hem laten fotograferen. Zondags is het een Keltische krijger en zelfs die gaat gewillig met u op de foto. Om dit allemaal mogelijk te maken wordt er samengewerkt met een aantal partijen. Uiteraard de archeologische werkgroepen en hun heemkundekringen, maar ook met het Préhistomuseum, beroepsarcheologen en diverse individuele geïnteresseerden die vanuit hun eigen expertise een breed scala aan archeologisch verwante onderwerpen laten leven.

Het Préhistomuseum komt met vier medewerkers activiteiten verzorgen voor zowel kinderen als volwassenen. Deze bestaan onder andere uit vuursteen bewerken, boogschieten en speerwerpen, terwijl ze veel uitleg geven over het leven in de steentijd en de toenmalige gebruiken.

Zondag is ook de Najaarsmarkt waarbij er kraampjes aanwezig zullen zijn die prachtig aansluiten op dit thema waarbij oude ambachten centraal staan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA