Gebouwen

Benieuwd naar wat u op onze locatie aantreft? We vertellen u graag over de geschiedenis van de gebouwen. Aan de Martemanshurk staan een authentieke Vlaamse schuur, een verbouwde wagenschuur, een hooiberg met een kapschuur en de Hop-est.

Schaapskooi Schijndel - De Vlaamsche schuur

De Vlaamse schuur / de Schaapskooi

Dankzij de Provincie Noord-Brabant en een grote groep vrijwilligers, kon in 2002 een oude Vlaamse Schuur uit Cromvoirt, in Schijndel weer worden opgebouwd. Dit was het begin van de Schaapskooi. In de lammertijd staat de kudde in de stal. De rest van het jaar wordt de schuur gebruikt voor activiteiten.

Schaapskooi Schijndel - 't Skupke

De Schob of in het Brabants ”’t Skupke”

De paardenstal oftewel de Schob, is ingericht voor de horeca en biedt plaats aan gezelschappen tot 45 personen. Op het erf is een groot gezellig terras.

Website 't Skupke
Schaapskooi Schijndel - De Hooiberg

De Hooiberg

Er zijn verschillende typen hooibergen. Op ons erf staat een schuurberg  zoals je ze in Twente en  Gelderland vaak ziet. De rieten kap ging omhoog als het hooi moest worden opgeslagen. In het  schuurgedeelte van de hooiberg worden regelmatig lezingen, workshops en vergaderingen gehouden.

Schaapskooi Schijndel - De Hop-est

De Hop-est

Een hop-est is de droogschuur voor de hop. Het gebouw is gemaakt met een houten skelet, vlechtwerk en leem. In de muur staat het beeld van de Heilige Rochus: de heilige die waakt over de hopteelt en beschermt tegen de hopduvel. De hopduvel is een symbool voor de stormwind die in augustus veel schade aanricht aan de ranken. Binnen wordt de houtoven gebruikt voor het drogen van de hopbellen én voor workshops.

Op de zolder staan een bierkuip en een wagenwiel uit de 16e eeuw die midden in het dorp zijn opgegraven. De hop-est heeft vooral een educatieve functie, biedt onderdak aan “het Hopbelleke”: de plaatselijke hobbybrouwers én wordt gebruikt als Wolwerkplaats.

 

Schaapskooi Schijndel - De Hoenderhof

De Hoenderhof

De Hoenderhof is het onderkomen van een aantal bijzondere kippenrassen die eigendom zijn van de leden van de E.S.K.V. (Eerste Schijndelse Kleindieren Vereniging) Samen met de fokkers probeert de Schaapskooi, deze rassen in stand te houden en te promoten. Ook zijn we een erkend Fokcentrum van de SHZ (Stichting Zeldzame Huisdieren).