Gebouwen

Benieuwd naar wat u op onze locatie aantreft? We vertellen u graag over de geschiedenis van de gebouwen. Aan de Martemanshurk staan een authentieke Vlaamse schuur, een verbouwde wagenschuur, een hooiberg met een kapschuur en de Hop-est.

De Vlaamse schuur / de Schaapskooi

Dankzij de Provincie Noord-Brabant en een grote groep vrijwilligers, kon in 2002 een oude Vlaamse Schuur uit Cromvoirt, in Schijndel weer worden opgebouwd. Dit was het begin van de Schaapskooi. In de lammertijd staat de kudde in de stal. De rest van het jaar wordt de schuur gebruikt voor activiteiten. Bekijk de agenda.

De Schob of in het Brabants ”’t Skupke”

De wagenschuur oftewel de Schob, is ingericht voor de horeca en biedt plaats aan gezelschappen tot 45 personen. Op het erf is een groot, gedeeltelijk overkapt, terras. Voor meer informatie zie horeca.

De Hooiberg

Er zijn verschillende typen hooibergen. Op ons erf staat een schuurberg  zoals je ze in Twente en  Gelderland vaak ziet. De rieten kap ging omhoog als het hooi moest worden opgeslagen. In het  schuurgedeelte van de hooiberg worden regelmatig lezingen, workshops en vergaderingen gehouden. Ook zijn er wisselexposities mogelijk. Wilt u deze ruimte huren? Neem dan contact met ons op.

De Hop-est

Een hop-est  is de droogschuur voor de hop. Het gebouw is gemaakt met een houten skelet, vlechtwerk en leem. In de muur staat het beeld van de Heilige Rochus: de heilige die waakt over de hopteelt en beschermt tegen de hopduvel, een typische plantenziekte. Binnen wordt de houtoven gebruikt voor het drogen van de hopbellen én voor workshops.

Op de zolder staan een  bierkuip en een wagenwiel uit de 16e eeuw die midden in het dorp zijn opgegraven. De hop-est heeft vooral een educatieve functie, biedt onderdak aan “het Hopbelleke”: de plaatselijke hobbybrouwers én wordt gebruikt als Wolwerkplaats.

De Hoenderhof

De Hoenderhof is het onderkomen van een aantal bijzondere kippenrassen die eigendom zijn van de leden van de E.S.K.V. (Eerste Schijndelse Kleindieren Vereniging) Samen met de fokkers probeert de Schaapskooi, deze rassen in stand te houden en te promoten. Ook zijn we een erkend Fokcentrum van de SHZ (Stichting Zeldzame Huisdieren).