Gewassen

‘Hopbellen’, zo worden de inwoners van Schijndel nog steeds genoemd. Al in de 14e eeuw stond het dorp bekend om zijn hopteelt. De bloemen van deze klimplant : de hopbellen , worden gebruikt bij het brouwen van bier. In de 20ste eeuw verdween de hopcultuur. In 2005 kwam er een proefveld achter de Schaapskooi. Het werd een succes en inmiddels wordt de hop gebruikt door de plaatselijke brouwerij: Sint Servattumus. Het hopveld ligt achter het bijenpark.

Bij de Schaapskooi kunt u de groenten- en kruidentuin, de boomgaard, de bijenkassen, een wilde bloementuin met een vijver én het hopveld bezoeken.

Schaapskooi Schijndel - De hop

De Hop

De hop is een klimplant uit de hennepfamilie die ook in het wild voorkomt. De hopbellen maken lupiline, een olieachtige bittere stof die gebruikt wordt als medicijn… en voor bier! In de winter sterft de hop helemaal af, alleen de wortels blijven over. In de lente maakt de plant weer scheuten. Deze scheuten zijn een culinaire én kostbare lekkernij, vooral bij onze zuiderburen. Om u een idee te geven: voor 250 gram betaalt u € 50,-, exclusief BTW… De hopplant groeit wel 10 cm per dag en kan wel 8 meter hoog worden. De ranken worden geleid langs draden. De rijpe hopbellen worden geoogst eind augustus, begin september. Vroeger werden de hopbellen met de hand geplukt en in de hop-est gedroogd. Tegenwoordig gebeurt dit machinaal.

Schaapskooi Schijndel - Hopoogstfeest

Hopoogstfeest

In september moet de oogst binnen zijn en volgt het jaarlijkse hopoogstfeest. Een traditioneel feest met een mis ter ere van de heilige Rochus en de zegening van het hopveld, een braderie, muziek en een wedstrijd handboogschieten om de titel Hopkoning en… uiteraard met bier!

Schaapskooi Schijndel - Dieren en gewassen - Groententuin

De groenten-, fruit- en kruidentuin

Ons groen is écht groen. Het zaad is biologisch, de kompost maken we zelf en de mest… daar hebben we de schapen voor. En bestrijdingsmiddelen? Daar doen we niet aan. Naast de groenten in de moestuin, de smaakmakers voor in de keuken, geneeskrachtige kruiden, planten voor in de thee en het fruit van de boomgaard, telen we ook b.v. planten om de wol mee te kunnen verven. In de kruidentuin staat speciaal een bijenhotel voor solitaire bijen , met eenpersoonskamers dus.