Wolwerkplaats

Werken met wol

Elke vrijdagochtend wordt er hard gewerkt om de wol van onze schapen te verwerken tot een hanteerbare grondstof. De schapenscheerdersdag is medio mei. Net als mensenhaar groeit de vacht van een schaap door dus een jaarlijkse scheerbeurt is geen luxe maar noodzaak voor het welbevinden van het schaap. De geschoren vachten worden ontdaan van het organische materiaal dat in de loop van het jaar in de vacht terecht is gekomen. Mooie vachten zijn te koop en kunnen tot een mooie vacht gevilt worden, duurzaam en diervriendelijk. Afhankelijk van verdere toepassing wordt de wol verder bewerkt.

Losse wol wordt geweekt en gewassen met ecologisch verantwoorde middelen en met zon en wind gedroogd. Nu kan de wol gekaard worden met de kaardmolen zodat alle vezels mooi dezelfde kant op komen te liggen en resterend zand en plantaardig materiaal uit de wol valt. Hierna start het spinnen van de wol tot draad waarmee gewoven, gehaakt en gebreid kan worden.

Wol-atelier

Op vrijdagmiddag wordt er van 13.30 tot 16.00 uur in de Hopest gewerkt met wol, nieuwe ideeën worden uitgewerkt en uitgeprobeerd. Technieken worden aangeleerd en tot meesterschap gevormd. Uitwisseling van ervaringen, inspiratie en creativiteit.

  • Kosten; indien voor persoonlijk gebruik de materiaalkosten. Gratis als het product voor de Schaapskooi inzetbaar is.

Wol verven en vilten

Het verven van de wol met plantaardige middelen aangeleverd door de vrijwilligers van de groente- en kruidentuin. Wij verwelkomen nieuwe vrijwilligers van harte om een deel van deze werkzaamheden op te pakken en naar eigen inzicht vorm te geven zodat het ten goede komt aan het geheel van de Schaapskooi.

Een zeer oude techniek om de wol te verwerken tot bijvoorbeeld kleding is het vilten. Met water en beweging worden de losse vezels van de wol in elkaar geduwd zodat ze een hechte lap vormen. Het verder verdichten daarvan heet vollen en was zwaar werk , volmolens werden daarvoor ingezet. Sinds de jaren 80 is er ook een droge methode om wolvezels met elkaar te verbinden het zogenaamde naaldvilten. Met deze techniek kunnen de mooiste creaties gemaakt worden.

Schaapskooischijndel
Schaapskooischijndel
Schaapskooischijndel